De digitale vergadering van dinsdagavond

Zo’n twintig wijkbewoners waren dinsdagavond digitaal present bij een online informatieavond over de nieuwe bestemming van het Carolusklooster aan de Hervensebaan. Dat gaat omgebouwd worden tot een woongelegenheid voor arbeidsmigranten van de Jumbo.

Er veel weinig nieuws te beluisteren. Het was dan ook meer een presentatie van de plannen, waarbij ook ruimte was voor vragen van deelnemers. Lang niet alle geïnteresseerden waren present. Een grote groep bewoners van voornamelijk de Carolushof had vooraf via een brief aan de initiatiefnemers laten weten de tijd te krap te vinden voor een goede meningsvorming. Ze vragen om meer informatie op schrift. Ze willen ook eerst contact hebben met de gemeente over de plannen. De digitale bijeenkomst van dinsdagavond was in een brief aangekondigd die vrijdag bij omwonenden binnen kwam en bovendien is er onvrede dat lang niet iedereen op de hoogte was gesteld. Zo hadden bijvoorbeeld ook de directe buren van het klooster aan de Heermoesstraat lang niet allemaal de brief gehad. Een aantal mensen dat wel aanwezig was, sprak de teleurstelling uit dat er niet een vertegenwoordiger van de gemeente was uitgenodigd ‘als neutrale partij’.

Frank van Gool van uitzendbureau OTTO workforce en Jasper van Haaster van HREC, het bedrijf dat de huisvesting verzorgt, waren aanwezig om een toelichting te geven. Ze zeiden onder meer dat het gaat om kwalitatief hoogwaardige onderkomens. “Wij willen het beter doen dan een ander.” De toekomstige bewoners gaan zestig tot zeventig euro per week betalen voor een kamer. Er komen dus zo’n vijftig mensen te wonen. De organisatie had er graag negentig gezien, maar de gemeente wilde niet verder gaan dan vijftig omdat dat ook ongeveer het maximale aantal nonnen was geweest dat daar heeft gewoond en het aantal is waarop het klooster ook oorspronkelijk is gebouwd.

Ze vertelden ook dat er voorlopig geen aanbouw op de planning staat en dat er intern slechts een enkele verbouwing zal zijn. Hij liet weten dat er een ‘zerotolerancebeleid’ komt voor de toekomstige bewoners. Harddrugs zijn strikt verboden, evenals overmatig alcoholgebruik. En uiteraard geldt voor de bewoners wat voor iedereen geldt: na 22.00 uur moet het rustig zijn. Dus geen harde muziek of geschreeuw buiten. Ook zijn er afspraken over afval. Verpaupering, zoals op andere locaties verwachten ze niet. Ze kondigden ook ‘events’ aan ter kennismaking van de wijk. Daarbij denken ze bijvoorbeeld aan een barbecue met wijkbewoners en ‘samen sporten of sport kijken’. Ook willen ze een klankbordgroep vormen van wijkbewoners.

Het complex wordt voorlopig voor twee jaar gehuurd van eigenaar Van der Heijden uit Liempde die er – zo is de planning nu – vanaf mei 2023 hoogbouw met negentig appartementen wil bouwen. Overigens is dat idee nog in de voorbereidende fase. Er is geen vaststaand plan, er bestaan nog geen tekeningen en er zijn nog geen vergunningen aangevraagd. Dus zekerheid dat zoiets er komt, is dat allerminst. De heren zeiden niets te weten over eventuele verlenging van de periode dat de arbeidsmigranten er kunnen verblijven. Ze gaan er dus voorlopig vanuit dat dit op zijn laatst tot mei 2023 duurt. Ze zijn bezig een locatie te vinden voor de periode daarna. Dat moet een plek worden waar meer mensen voor langere tijd (tien tot vijftien jaar) gaan wonen. Voor de huidige plannen aan de Hervensebaan moet voor zover bekend ook nog een omgevingsvergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Dat zal binnenkort gebeuren. Die komt dan vier tot zes weken ter inzage te liggen, waarna eventuele bezwaren kunnen worden ingediend.

Tijdens de vergadering werd verder duidelijk dat er stukken groen gekapt zullen worden voor de aanleg van extra parkeerplaatsen. Verder is het de bedoeling dat de arbeidsmigranten (voornamelijk Polen, maar ook andere nationaliteiten) lopend of per fiets naar hun werk gaan.